kuikenzorg

Overdag mogen ze naar buiten, maar níet in de felle zon of regen.(niet tussen 12 en 15 uur buiten ivm zon) Geef ze schaduw en bij regen naar binnen. Altijd vers water en kuikenvoer. Zorg dat ze niet weg kunnen lopen, ontsnappen. En dat er geen andere dieren bij kunnen komen. Anders alleen in een afgesloten kamer vertroetelen. Onderstaand haalde ik van Internet:

Hoe voed je kuikens op tot gezonde kippen?

Warmte

Jonge kuikens altijd de eerste 3 weken binnen in de huiskamer. Je hebt een kooi/hok nodig die op een tochtvrije plaats kan staan en een gewone 40 watt gloeilamp. De lamp is de warmte bron voor de kleine beestjes en brand 24 uur per dag.

Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.

In het begin staat de lamp vol aan (op ongeveer 6cm van de vloer af) en als de kuikens ouder worden kan de lamp langzaamaan hoger van de vloer afgehaald worden ( of je zet er een stekkerdimmer tussen) of als je dat makkelijker vind de lamp eerst iets hoger halen en dan zachter.

Na 3 weken gaan de kuikens hier naar een hok in de schuur met een warmteplaat op schouderhoogte. De warmteplaat is niet snel te warm en energiezuinig. Let op: Te warm geeft grotere kans op coccidiose. Ook leren ze hier het dag/nacht ritme aan te nemen want de eerste 3 weken hebben ze dag en nacht kunnen eten en nu ze groter zijn kunnen ze prima met dag voer en nachtrust. Let wel op dat ook hier goed schoon water zeer belangrijk is!

Rond een week of 6 / 8 kunnen de kuikens een omgevingstemperatuur van 20 graden aan. Al na gelang de buitentemperatuur kunnen ze dan naar buiten. ’s Nachts is de buiten temperatuur al snel te koud je zou dus bijv de kuikens overdag buiten laten en ze ’s nachts nog even binnen te halen. Daarna is het gewoon kijken hoe de kuikens zich buiten gedragen.

Kuikens kunnen pas bij oudere kippen gezet worden rond de 4/5 maanden ivm de pikorde strijd. Je kunt ze altijd aan elkaar laten wennen door ze apart te zetten maar dan wel zo dat de ‘oude’ kippen ze wel kunnen zien.

Voeding

Ik geef de kuikens in de eerste week kuikenkruim (dat is een fijne korrel) Ik voer de jonge kuikens Kaspar Gallus sierhoender superstart. Na 4 weken stap ik stapsgewijs over op opfokkorrel Gallus 2 en later met 5 maanden de volwassen korrel Gallus 4 voor foktoom en volwassen sierhoenders. Verder hebben ze de eerste maanden niets extra nodig maar vanaf 6 weken zijn ze ook dol op maïs uit een blikje (eerst nog even fijnhakken) of gewoon een kopje gemengd graan. Kijk uit met brood en groenvoer, hier gaan ze gauw van aan de diaree en dat is funest voor kuikens.

Natuurlijk ook altijd schoon water. De eerste weken afgekoeld gekookt water vanwege evt bacteriën daarna gewoon kraanwater. Vanwege de rommel die kuikens in hun waterbak maken (ik hang de waterbak ook altijd iets hoger) is het verschonen vaak nodig zeker ook omdat door de warmte in de kooi er ook snel bacteriën in het water groeien. Omdat kuikens kunnen verdrinken in een klein beetje water is het nuttig iets (bijv. knikkers) in de waterbak te zetten zodat ze er niet in kunnen vallen.

Met groenvoer geven moet je erg voorzichtig zijn, het groenvoer mag niet nat of te koud zijn en zo vers dat je het zelf nog zou willen eten. Beter is om nog even te wachten tot ze wat groter zijn, als de kuikens diarree krijgen is het leed niet te overzien. Als ze wat ouder zijn kun je een struikje andijvie of sla in het hok ophangen en dan kijken of ze ervan eten.

Zorg ervoor dat de kuikens voldoende ruimte en afleiding hebben en zo het aanleren van nare gewoonten als verenpikken en kannibalisme (zie ook bij ziekten) te voorkomen.

Ze mogen absoluut niet natregenen!

Zorg ervoor dat de kuikens voldoende ruimte en afleiding hebben