kip‎ > ‎

Marans kippen

  

In mei 2014 staan op uitkomen:  9 broedeieren van de goudkoekoek en marans blauwzilver. ben benieuwd!

De kip met de gouden eieren, zo worden ze in Frankrijk ook wel genoemd. Marans is niet zomaar een ras. Zijn bijzondere kleuren, de kleur van de eieren en de vleeskwaliteit maken die ras anders dan andere kippen.

Karakter
Wanneer de dieren goed verzorgd en rustig benaderd worden zijn ze vrij vertrouwelijk van aard.

Ze worden echter zelden handtam. Het zijn meestal vriendelijke dieren die zelden of nooit agressief zijn. Ze zijn zowel geschikt voor een vrije uitloop als voor de ren. De slechts licht bevederde poten heeft als voordeel dat ze ook met slecht weer buiten kunnen lopen. Marans zijn sterke en vitale vogels die goed leggen en vlot opgroeien.
Eieren
De eieren zijn speciaal; ze zijn vrij zwaar en kunnen 100 gram wegen. In Frankrijk worden ze gepromoot doordat de eieren vrij zijn van salmonella. Dit komt door het dikke vlies en eischaal. Nadeel is dat de kuikens moeite hebben bij het uitkomen uit het ei. Wat ook erg speciaal is, is de eikleur. Deze varieert van wit tot donker rood/bruin. 
Stress kan een oorzaak zijn waarom de eieren tijdelijk bleker worden. Heeft het bv. net gesneeuwd en zijn de kippen wat onwennig aan het landschap, dan zal dit direct gevolg hebben op de eikleur. Ook het bezoek van een nachtelijk roofdier (marter, bunzing, vos, ...) kan resulteren in een tijdelijk blekere eikleur.

Het ei:

Vanaf de leeftijd van 14 à 16 dagen kan je reeds een poging doen om het geslacht te bepalen. De haantjes krijgen nu al een iets grotere kam. Doorgaans hebben de haantjes bij de vedervorming iets meer achterstand dan de hennetjes. Dit is vooral merkbaar aan het staartje, dat bij de hennetjes doorgaans iets meer ontwikkeld zal zijn.

De Marans is een vrij forse hoen met een kenmerkende, enigszins gestrekte lichaamsvorm. Het loopbeen en de buitenste teen is aan de buitenzijde licht bevederd. Het ras heeft een enkele kam en rode oorlellen. De staartdracht is middelhoog en de staart wordt goed gespreid gedragen. De ogen staan levendig en zijn oranjerood van kleur. De Marans zijn er in de volgende kleurslagen o.a.; Tarwekleur,Roodkoperzwart,Goudkoekoek,Wit,Zwart,Zilverkoekoek,Colombia. Naast deze kleuren kent Frankrijk ook de kleur ‘Fauve’. Dit kan het best omschreven worden als een rode tarwekleur.

De Marans is een zeer snel groeiend vleesras en het vlees is van uitstekende kwaliteit en smaak, dat gerust vergeleken mag worden met de beste vleesrassen en daar niet voor onder doet. Ook de marans heeft zeer fijne botten wat de vleesopbrengst ten goede komt.

De Marans is zeker niet één van de kleinste rassen. Het gewicht van een volwassen haan variëert tussen 3,5 en 4 kg. Voor de volwassen hennetjes variëert dit tussen 2,5 en 3 kg.