kip‎ > ‎

araucana

Arauncana kippen
 Araucana's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn genoemd naar de Aracauna Indianen in Chili. In Europa werden ze begin 1900 ingevoerd, al worden ze al vermeld vanaf het midden van de 16e eeuw. Oorspronkelijk hadden ze grote, slappe, drierijige kammen, maar ze zijn zo gefokt dat er een heel kleine, onregelmatig gevormde drierijige kam over is. Ze hebben geen wanglellen en de gezichtsveren zijn dik, met een kleine kuif op de kop. De blauwgroene kleur van het ei loopt door de schaal heen zodat het van binnen net zo blauw is als van buiten, maar ze leggen alleen in het voorjaar en de zomer. Blauwe en groene eieren komen het meest voor, hoewel de kleur grijs- of paarsachtig blauw tot turkoois of groenig blauw kan zijn. Bij khaki of olijfgroen zijn ze vermoedelijk gekruist met andere rassen. Ze kunnen geboren worden met of zonder staart; die zonder staart heten Staartloze Aracauna’s. Het zijn kleine, rondachtige vogels met een rechte houding en een brede schedel. Ze hebben een ongewoon, wratachtig iets, dat plicae heet, aan beide kanten van hun kop op de plek waar je normaal de oorlellen ziet. Daar zitten veren op die achteroverhellende oorkwastjes vormen.

GEDRAG

Araucana’s zijn sterk, groeien snel en worden vlug volwassen. Ze neigen tot broedsheid en zijn uitstekende moeders. Ze vinden het niet erg om in een kippenhok gehouden te worden, maar zijn dol op vers gras, dus je zult de ren of het loophok regelmatig moeten verplaatsen. Het zijn rustige vogels die sterk en energiek zijn. Er wordt gezegd dat hun blauwgroene eieren een lager cholesterolgehalte hebben dan andere eieren, zodat ze gezonder zouden zijn, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor..

SOORTEN  De Araucana komt in veel kleuren voor: zwart, ongezoomd blauw, wildkleur, patrijs, zilverpatrijs, blauwpatrijs, geelpatrijs, tarwe, wit, goudhalzig en zilverhalzig zwart en koekoek. In Scandinavië worden alleen de eerste drie kleuren erkend, in andere landen meer. Het is moeilijk om de uiterlijke kenmerken van dit ras vast te leggen.